21 Mart 2010 Pazar

TARHANA YAPIMI


Robotlar, derin dondurucular hayatımıza girdiğinden beri tarhanayı evde yapmak oldukça kolaylaştı. Önceden kurutmak gerekirdi. Artık daha çok hamur halinde saklanıyor. Şimdi bizim ailemizde kullandığımız geleneksel tarifi vereceğim. Özellikle kız kardeşim konunun uzmanıdır.


Malzemeler:


1 kg domates salçası
6 kg tarhana biberi (domates biberi de denir, çok nadir bulunur)
2 kg kırmızı çarliston biber
1 kg acı tarhana sivri biberi
5 kg kuru soğan
5 kg yoğurt
5 kg domates
13 ila 15 kg un
1 kg maya (eski tarhana veya ekmek mayası)
1.5 kg kaya tuzu (istenirse artırılabilir)


Yapılışı:


Domatesleri bir gece önceden doğrayarak süzgece alıyoruz, suyunun süzülmesini sağlıyoruz.


Yoğurdu temiz bir tülbende veya ince bir süzgece alarak süzme yoğurt haline getiriyoruz.
Tarhananın yapılacağı gün domatesi ve biberleri  robottan geçiriyoruz.


Büyük bir tencerede sebzeleri kaynatıyoruz ( Çok iyi pişmesi gerekiyor).


Ateşten alıp ılınmasını bekliyoruz ve yoğurt, salça, maya, tuz ekliyoruz.


Büyük bir leğende parça parça unla yoğurup özleştiriyoruz.


Dokuz gün, her gün tuz da ekleyerek yumrukluyoruz. Ekşimesini bekliyoruz.


Onuncu gün buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuda donduruyoruz.
Eğer klasik yöntemle kurutarak yapmak istersek,  onuncu gün iri parçalar halinde temiz bir örtüye sererek toz olmayan bir ortamda kurumasını sağlamalıyız.


Kuruyan bu iri parçaları robottan çekerek toz haline getirip tekrar örtü üzerine yayarak 7 ila 10 gün arasında tam olarak kurumasını sağlamalıyız (Kurumayan tarhana kısa sürede küflenir).


Kurutma aşamalarının fırında yapılması da mümkün (Bu şekilde kurutulan tarhana kahverengimsi bir renk alır).


TARHANA ÇORBASI


Hamur şeklinde yapılan tarhanayı, derin dondurucudan çıkarıp oda sıcaklığına getirdikten sonra suya koyarak yumuşamasını bekliyoruz.


Her bir buçuk su bardağı su için bir ceviz büyüklüğünde tarhana hamuru hesaplanmalıdır.


Kuru yapıldıysa her bir su bardağı su için bir çorba kaşığı (silme) tarhana ıslatılarak bir süre yumuşaması beklenir.


Her iki yöntemde de yumuşayan tarhana ateşin üzerinde sürekli karıştırılarak pişirilir.


İstenirse tereyağı eklenebilir.


Servis sırasında alışılagelmiş olan tabağa ufalanmış beyaz peynir konulmasıdır. Dil peyniri, kaşar rendesi vb. da isteğe göre konulabilir.


Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: