4 Mart 2010 Perşembe

PORTAKALLI PELTE


Çocukluğumda, evlerimizde bugün olduğu kadar bol malzemeli çikolatalı pastalar, meyveli kremalı kekler yapılmazdı. Daha basit belli başlı tatlılar vardı ve biz onlarla da çok mutlu olurduk.



Hemen her evde nişasta, su, şeker bulunur; çocuklar "anne, tatlı" dediklerinde anneler çabucak bir pelte yaparlardı. Annem evde ne varsa o meyvenin suyunu yada kendisini kullanırdı. Bir keresinde uygun birşey bulamamıştı, evdeki Trabzon hurmalarının kabuklarını soyup püre haline getirmiş ve pelteye katmıştı. Rengi güzel değildi ama tadı mükemmeldi. Tabi ki en sevdiğimiz portakallı pelteydi.


Bugün çocuklarıma portakallı pelte pişirdim ben de...




Malzemeler:


3 su bardağı portakal suyu ( hazır portakal suyu ile yapanları duydum, tazesi varken bunu yapmayalım)


15 tatlı kaşığı (tepeleme) toz şeker

4 tatlı kaşığı (tepeleme) mısır nişastası ( yoksa buğday da olur)


Yarım portakal rendesi





Yapılışı :

Dünyanın en kolay ama en gösterişli tatlısıdır. Herşeyi tencere koyup, karıştırıyoruz ve muhallebi gibi pişiriyoruz. Ilınınca kaselere veya içi temizlenmiş portakal kabuklarına döküp soğutuyoruz. Benimkiler gibi aceleci çocuklarınız yoksa 5-6 saat buzdolabında beklese çok daha güzel oluyor.

Lezzetli sofralar dileğimle.

Hiç yorum yok: