22 Mart 2010 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES PÜRESİ

Her yaz bitiminde kış için domates konservesi yaparım. Bu anneannemden kalma bir gelenek. Sadece o şişelere doldururdu; biz artık 1 litrelik kavanozlara dolduruyoruz. Bütün kış kavanozlardaki bu domates sosunu tüketiyoruz. Böylece bol hormonlu sera domatesinden uzak kalabiliyoruz.


Malzemeler:


5 kg domates ( İstenildiği kadar azaltılıp çoğaltılabilir)
3 çorba kaşığı tuz (Hiç konmadan da yapılabilir)


1 litrelik konserve kavanozları


Yapılışı:


Domatesleri yıkayıp, robotta püre haline gelene kadar mikserliyoruz (Robot yoksa rendeleyerek de yapılabilir). Büyük bir tencerede bu püreyi tuz ekleyerek kaynatıyoruz.


Kavanozların (mümkünse bulaşık makinesinde) çok temiz yıkanmış olması önemlidir. Ve kavanozlar kuru olmalıdır.


Kaynar haldeki domates sosunu ateşten indirmeden kavanozlara dolduruyoruz. Her kavanozda 1.5 cm'lik bir boşluk bırakıyoruz. Kapağını sıkıca kapattığımız kavanozları kağıtlara sararak ters çevirip ılık bir yere koyuyoruz. Bu şekilde tüm kavanozları hazırladıktan sonra soğumalarını bekliyoruz.


Bir sonraki gün akan veya köpüren var mı kontrol ederek kavanozları kağıtlarından çıkarıp görebileceğimiz bir yere koyuyoruz. Bundan sonraki 4-5 gün boyunca gözlemleyerek ekşiyen varsa alıp döküyoruz. Kapaklarında bir sorun varsa köpürür ve kokar. Normal şartlarda bozuk kavanoz olmuyor ama ilk kez yapanları uyarmak için özellikle belirtelim : Bozulan kavanoz varsa dökün.


Kavanozu kullanacağımız zaman, bir bıçağın ucunu kapak kısmına sokup hava almasını sağlayarak açabiliriz.

Hiç yorum yok: