27 Mart 2010 Cumartesi

SELANİK TATLISI


Çocukluğumda konuk olduğumuz bir evde bu tatlıyı yemiştim. Hani çocukken her tat unutulmazlar köşesinde bir yer alır ya bu tatlı da gitti beynimde özlenecekler rafında yerini aldı. Yıllar geçti. İnternette gördüm tarifini. Yalnız tek bir tarif var, belki 50 site bu tarifi olduğu gibi kopyalamış, yazmış. Birisi de kalkıp şunu bir yapayım da öyle yazayım dememiş. Hayretler içindeyim.

Bu tatlı ne zamandır kendim için yapmak istediğim bir şeydi. Tarifi mantığıma göre biraz değiştirdim. Sonuç: Mükemmel bir lezzet... Atatürk bu tatlıyı çok severmiş. Sevmekte de yerden göğe haklıymış.
Çok hafif; hem sütlü hem de şerbetli bir tatlı. Biraz zaman alıyor ama değiyor. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Malzemeler:
Hamuru:
5.5 kahve fincanı un
3.5 kahve fincanı oda sıcaklığında tereyağı (kesinlikle margarin kullanmayın, tereyağı,  tatlının tadını belirliyor)
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
Muhallebisi:
3 su bardağı süt
1 kahve fincanı buğday nişastası
1/2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı toz şeker
3 adet yumurta

Şerbeti:
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu



Yapılışı:

Muhallebi için; sütü ısıtıp, süt kaynama noktasına gelmeden hemen önce nişastayı, şekeri ve tuzu çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Muhallebi gibi pişiriyoruz, soğutuyoruz.

Hamur için; unu ve pudra şekerini koyduğumuz yoğurma kabına yumuşamış tereyağını da ekleyerek bir hamur yoğuruyoruz  (Başlarda kum gibi birbirini tutmayacak, tereyağı eridikçe bütünleşecek).

Hamuru tereyağı ile yağladığımız tepsiye bir parmak kalınlığında yayıyoruz. Bastırarak düzleştiriyoruz.
180 dereceli fırında 30-35 dakika üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Bu sırada soğuyan muhallebiye mikser yardımıyla 3 yumurtayı sırayla yedirerek katıyoruz.

Fırından çıkardığımız pişmiş hamurun üstüne bu muhallebiyi dökerek tekrar fırına sürüyoruz (Altı neredeyse piştiği için ben bir üst rafa koydum). 180 derecede muhallebinin üstü kızarmaya başlayana kadar pişiriyoruz.

Muhallebi hafif kızardıktan sonra fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesiyoruz.

Şerbet için; su ve şekeri şerbet kıvamını alana kadar kaynatıp limon suyunu ekleyerek ateşten alıyoruz.

Şerbetin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan muhallebili tatlının üstüne yavaş yavaş döküyoruz. 

Şerbeti çekmesi için 1-3 saat arası bekledikten sonra servis edebiliriz.

Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok: