27 Mart 2010 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI EBEGÜMECİ SARMASI


Bu çok güzel bir ot. Ispanaktan kat kat fazla demirle yüklü. Ne yazık ki bulmak zor. Semt pazarlarında bile bulunmuyor artık neredeyse. Zeytinyağlı sarma içi gibi hazırladım. İstenirse fıstık, üzüm kullanmadan da hazırlanabilir.

Malzemeler:

2 demet ebegümeci
1/4 su bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı fıstık
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 bardak pirinç
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı silme toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 adet kuru soğan
2 su bardağı su ( 1,5'u sarma içine, 1/2'si pişerken )
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 limon

Hazırlanışı:

Ebegümecinin iri yapraklarını seçip, kaynar suya sokup çıkarıyoruz. Hemen soğuk suya alıyoruz.

Fıstıkları yağda pembeleşene kadar kavurup, ay şeklinde doğradığımız soğanları ekliyoruz ve kavuruyoruz.

Yıkanmış pirinci ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

Salçayı ekleyip, 1,5 bardak soğuk su, şeker, tuz, kuş üzümünü de  katıp karıştırıyoruz.

Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Altını kapattıktan sonra nane ve dolma baharını serperek 20 dakika kadar bekletiyoruz.

Bu süre sonunda tekrar karıştırıyor ve soğutuyoruz.


Haşlanmış ebegümeci yapraklarını açarak ortasına iç koyup, yaprak sarması gibi sarıyoruz.

Tencereye yerleştirdiğimiz ebegümeci sarmalarını 1/2 su bardağı su ile kısık ateşte pişiriyoruz.

Soğuduktan sonra üzerine limon suyu gezdirerek limon dilimleri ile servis yapıyoruz.

Hiç yorum yok: