27 Mart 2010 Cumartesi

ISPANAKLI KREP BÖREĞİ



Yıllar önce Kemer'de büyük bir otelde kahvaltı masasında keşfetmiştik bu muhteşem lezzeti. Aşçıdan istedim tarifi, biraz çekinerek biraz gururlu anlattı, kendisini saygıyla anıyorum. Eve dönünce denedim ve bu harika böreği yaklaşık on yıl boyunca hep severek yaptım; severek yenildi.

Malzemeler:
300 gram ıspanak

250 gram taze kaşar peyniri
3 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber


Krep malzemesi:
2 adet yumurta
2 su bardağı un
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı kadar tereyağı (sıvı yağ da olabilir)
1çay kaşığı tuz

Beşamel Sos:
3 çorba kaşığı un
50 gram tereyağı
5 su bardağı süt
1çay kaşığı tuz


Yapılışı:
 
Ispanağı, tuz ve şekerle kaynamış suda üç dakika haşlıyoruz, çıkarıp soğuk suya alıyoruz. Suyunu sıkıyoruz.
 
Krep için, yumurta, un, süt, erimiş tereyağı ve tuzu mikserle karıştırıyoruz.



26 cm çaplı teflon tavayı yağlıyoruz. Hamurdan  bir kepçe döküp, yayıp kızartıyoruz. (Altlı, üstlü sararana kadar). Bu şekilde 10 adet krep hazırlıyoruz.

Beşamel sos için, tereyağını eritiyoruz.Tuzu ve unu ekleyerek kısık ateşte pembeleşene kadar kavuruyoruz.
Sütü yavaş yavaş ekleyerek  pişiriyoruz.

Birleştirme:


Haşlanmış ıspanağa 7 çorba kaşığı  beşamel ekleyerek ıspanağı parçalayıcı veya blendırla karıştırıyoruz.

Fırın kabını yağlayarak en alta bir krep üstüne 3 çorba kaşığı soslu ıspanak, 2 çorba kaşığı beşamel, karabiber ve kaşar koyuyoruz.

İkinci krepi üstüne kapatıp tekrar aynı işlemi yaparak 10 tane krepi bu şekilde üst üste yerleştiriyoruz.

En üste sadece beşamel ve onun üstüne de kaşar koyup önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üstü pembeleşene kadar 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Böreğimiz biraz zahmetli görünse de masaya getirildiğinde herkesin yüzünde beliren mutlu gülümsemeye değer.

Afiyet olsun.

Not: Kreplerin kenarlarının düzgün olması gerekiyor. Aksi halde beşamelle ıspanak akar ve böreğin şekli düzgün olmaz. Eğer kenarları biçimsiz olduysa keserek düzeltebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: