16 Nisan 2010 Cuma

TUZLU HALKA


Akşam kahvaltı yaparız bazen. Sabahları aceleyle yapılan kahvaltılardan değil oldukça mükellef pazar kahvaltısı gibi. Bu akşam da kahvaltı yapalım dedik ve tabi ki kahvaltılıkların yanında bir hamur işi olmazsa olmaz.

Malzemeler:

500 gr. un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:

Un, toz şeker, tuz ve mayayı karıştırıp ortasını açıyoruz.
Yumurtayı, sıvı yağı ve ılık sütü ortaya koyarak yoğurmaya başlıyoruz.
Yumuşak bir hamur kıvamına gelecek şekilde yoğuruyoruz. Sertse biraz sıvı yağ, yumuşaksa biraz un ekleyerek kıvamı ayarlayabiliriz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayarak unlanmış tepsiye yerleştirip, üzerlerine bastırarak yassı şekil veriyoruz.
Üzerini temiz bir bezle örterek yarım saat kadar ılık bir ortamda bekletiyoruz.


Yarım saatin sonunda iki kat büyüyen hamurların ortalarını boş ve temiz bir ilaç kutusu ile delerek halka şekline getiriyoruz.

Geniş bir kızartma tenceresine en az iki parmak yüksekliğinde sıvı yağ koyarak yağ soğukken bu halkaları yağın içine atıyoruz (Fazla unlu ise ununu silkeliyoruz). Ağır ateşte arkalı önlü kızartıyoruz.


Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağının süzülmesini sağlıyoruz (Zaten fazla yağ çekmiyor).
Büyük oğlum pudra şekerine bulayarak, ufaklık kaşar peyniriyle biz de diğer her şeyle birlikte yedik.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Alice dedi ki...

çok severim bu hamur kızartmasını :) içine çörekotu da çok yakışıyor bence :) elinize sağlık :)