15 Nisan 2010 Perşembe

ÇİLEKLİ TART


Bütün kış özlemle beklediğim meyve, çilek bollaştı. Ben bir çilek tutkunu olarak çok mutlu oldum. Hemen çilekli tariflerime başladım. Görünmesiyle kaybolması bir olur da doya doya tatlılarını yapamam diye.

Malzemeler:

Tart Hamuru:
1.5 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
1/2 su bardağı pudra şekeri
125 gr. +yağlamak için bir çorba kaşığı kadar tereyağı (buzdolabı ısısında)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz

Kreması:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı (tepeleme) un
1 su bardağı toz şeker
1/2 paket vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı

Üzerine:
400 gr. çilek
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı su
1/2 paket tart jölesi

Yapılışı:

Unu, pudra şekerini, kabartma tozunu ve tuzu karıştırıyoruz. Üzerine küçük parçalara kestiğimiz soğuk tereyağını koyuyoruz.
Elimizle karıştırarak hamuru toplamaya çalışıyoruz. Ancak un ve yağ hamur oluşturmayacak, iri parçalara dönüşecek. Bütün karışım bu hale gelene kadar mıncıklayarak ufalıyoruz.
Yumurta sarısını ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Artık hamur halini alacaktır.
Bir buzdolabı poşetine koyup sıkıca sararak buzdolabına koyuyoruz. 45 dakika kadar bekletiyoruz.
Tart kalıbını tere yağla yağlıyoruz.


Buzdolabından çıkardığımız hamuru tart kalıbı kadar (benim kalıbım28 cm çaplı ve hamur bu çapa uygun) merdaneyle açıp kalıba bastırarak yerleştiriyoruz. Üzerine çatalla bol miktarda delik açıyoruz.
Hamurun üzerini yağlı kağıtla kapatarak buzdolabında 10 dakika daha bekletiyoruz.
Fırını 190 dereceye ayarlayarak ısıtıyoruz.
10 dakika buzdolabında kalan tart kalıbını sıcak fırına koyarak üzeri pembeleşene kadar (yaklaşık 30 dakika) pişiriyoruz fakat kurumamasına dikkat ediyoruz.
Fırından çıkardığımız tartı soğutuyoruz.

Kremayı süt, un ve toz şekeri pişirerek hazırlıyoruz. Muhallebi baloncuk çıkarmaya başlayınca ateşten alıp vanilya ve tereyağı ekleyerek 3-4 dakika mikserle çırpıyoruz (Kremayı tartı fırına koyduktan sonra yaparsak hazırlama sıcaklıkları denk oluyor). Soğumasını sağlıyoruz.

Soğumuş olan tartın üzerine soğuğa yakın fakat hala donmamış olan kremayı sürüyoruz.

Tart jölesi, iki çorba kaşığı toz şeker ve 1 çay bardağı suyu sürekli karıştırarak pişiriyoruz ve soğumasını bekliyoruz.


Tarttaki kremanın üzerine yarım kestiğimiz çilekleri dıştan içe doğru daireler şeklinde diziyoruz.
Soğumuş olan tart jölesini de tüm çileklerin üzerine gelecek şekilde döküyoruz ve buzdolabında 10-15 dakika bekletiyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Tart yapmak çok kolay fakat biraz oyuncaklı bir iş. Tart süreci beklemelerle dolu; ben başka yemeklerimi de aralarda yaparak zamanımı değerlendiriyorum.

1 yorum:

Kokoş Kız dedi ki...

Ellerinize sağlık, evet çilek çıktı süperr çok mutluyum en sevdiğim meyvelerden biridir, tarifleriniz çok hoşş
Siz de benim bloğumu izler misiniz lütfen ?:)
adresim : http://kokoskiz.blogspot.com
Teşekkürler