26 Nisan 2010 Pazartesi

SOSYETE MANTISI

Bu çok bilinen bir börek ama asla vazgeçilmez benim için. Çünkü hem çayın yanında bir börek, hem de sarımsaklı yoğurtla, domates sosla nefis bir yemektir. Büyük oğlumun doğum günü için yaptığım yiyeceklerden biriydi. O nedenle biraz fazla ölçülerde yaptım ama isteyen malzemeyi azaltabilir.

Malzemeler (24 adet küçük börek, yaklaşık 12 kişi için):

6 adet yufka (Her yufkadan 4 adet çıkıyor, malzemeyi buna göre değiştirebilirsiniz)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kg kıyma
1 büyük kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
Üzerine:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 şişe sade maden suyu
Yoğurt:
5 diş sarımsak
4 su bardağı yoğurt
Salçası:
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı su

Yapılışı:

İç malzemesini hazırlamak için; 2 çorba kaşığı zeytinyağında kıymayı biraz kavuruyoruz. Küçük doğradığımız soğanları ve ardından 2 çorba kaşığı domates salçasını da ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Soğutuyoruz.
Yufkaların her birini artı şeklinde dört eşit parçaya bölüyoruz. 1 çay bardağı zeytinyağı ile 1 çay bardağı suyu bir kaba alıyoruz.
Dörtte bir daire şeklindeki her yufka parçasının geniş kenarına (dairenin çevresi olan kenar) kıymalı içten iki çorba kaşığı kadar yayıp yufkanın üzerine hazırladığımız yağlı sudan da sürerek rulo şeklinde sarıyoruz. Kendi çevresinde döndürerek gül şekli verdiğimiz börekleri yağladığımız tepsiye diziyoruz. Yağlı suyu her kullanışımızda karıştırıyoruz (İsteyen tereyağını eriterek de yapabilir).
Bütün börekleri hazırladıktan sonra buzdolabında yarım veya bir saat dinlendirirsek daha iyi sonuç alabiliriz.
Fırına koyacağımız zaman 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 su bardağı süt, 3 adet yumurta ve 1 şişe maden suyunu çırparak böreklerin üzerine döküyoruz.
200 dereceli fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz.
Sarımsakları ezerek çırparak pürüzsüz hale getirdiğimiz yoğurtla karıştırıyoruz.
Sos malzemelerinden suyu, salçaları ve zeytinyağını bir cezvede biraz pişirerek ocağı kapatıp kırmızı toz biber ve naneyi katıyoruz.
Börekler fırından çıktıktan 5-10 dakika sonra tabaklara servis edilirken üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve onun üzerine de sosu döküyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: