20 Nisan 2010 Salı

MAŞ SALATASI ( MAŞ PİYAZI )


Geleneksel ürünler satan dükkanlara girip ilginç yiyecekler alıp yapmak hoşuma gider. Geçen gün böyle bir dükkanda Maş Fasulyesi gördüm, oradaki müşterilerden bir hanım Gaziantep'e ait bir fasulye olduğunu ve bu fasulyeyi çok tükettiklerini söyledi. Salatasını tarif etti. O tarife göre yaptım ve gerçekten çok güzel oldu. Maş fasulyesi neye benziyor derseniz, bezelye ile kuru fasulye arası ama gerçekten çok farklı ve hafif bir lezzet.

Malzemeler:

250 gr. maş fasulyesi
3 adet salatalık turşusu veya 10-12 adet kornişon
4 adet taze soğan ( 1 adet küçük kuru soğan)
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dere otu
4 dal taze nane (1 tatlı kaşığı kuru nane)
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı biber salçası (ben koymadım)
1 limonun suyu
1/2 çay bardağı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı sumak

,
Yapılışı:

Maş fasulyesini iyi ayıklayıp yıkıyoruz. 1 çay kaşığı tuz koyduğumuz bol suyla haşlıyoruz (Taneler erimeyecek, pişmiş ama diri olacak).
Suyunu süzüp soğutuyoruz.
Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, biber salçası, limon suyu, nar ekşisi, tuz, kimyon ve sumağı karıştırarak salata sosu hazırlıyoruz.
Soğumuş olan maş fasulyesine sosu katarak iyice karıştırıyoruz.
Küp küp doğradığımız kornişonları, ince doğradığımız dere otu, maydanoz, taze nane ve taze soğanı (kuru soğan kullanacaksak yemeklik doğruyoruz) maş fasulyesine katarak harmanlayıp buzdolabında bir-iki saat kadar beklettikten sonra servis yapıyoruz ( Bekleme süresinde malzemeler birbiriyle bütünleşip mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor).
Afiyet olsun.

1 yorum:

Chislev dedi ki...

değişik bir yemek ellerinize sağlık