2 Mart 2010 Salı

KARIŞIK BİBER SALAMURASI


Biber salamurası da neredeyse unutulmak üzere artık. Marketlerde cam kavanozlarda var ama bol koruyucu içerdiğinden lezzetsiz ve sağlıksız. Olabildiğince yaz biberleri ile Ağustos-Eylül aylarında yapmak ve cam konserve kavanozlarında saklamak daha doğru. Ben böyle yapıyorum. Bu yıl hem sivri, hem çarliston ve hem de kırmızı biberden karışık yaptım, çok daha hoş oldu. Malzeme listesine pek ihtiyaç yok, ama genel olarak yazalım:

Malzeme:

3-4 kg karışık biber

10 diş sarımsak

1/2 litre su

Kaya tuzu

1 bardak sirke

2 limon suyu

1.5 bardak sızma zeytinyağı

Yapılışı :

Biberleri iyice yıkayıp, 2-3 santim kalınlığında doğruyoruz. Su ile bir tencereye koyuyor ve tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte biraz diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Soğuduktan sonra biberleri suyundan çıkarıp bu suya, tuz, limon suyu, doğranmış veya rendelenmiş (tercihe göre) sarımsaklar, sirke katıp karıştırıyoruz. Bu karışımla birlikte biberleri cam kavanozlara dolduruyoruz. Üstlerine zeytinyağı döküp kapatıyoruz. Zeytinyağının miktarını isteğe göre artırılabiliriz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: