1 Mayıs 2010 Cumartesi

İSPİR KURU FASULYESİ


Yöresel ürünler dükkanından İspir kuru fasulyesi aldım. Taneleri ıslatıldığında 2-2,5 kat büyür ve çabuk pişer. Ayrıca kendine özgü -ete gerek duyulmayacak kadar güzel- bir tadı vardır. Ben et koymadım ve zeytinyağlı yaptım. Kalan fasulyeyi de en kısa sürede etli olarak yapacağım. Her iki tarifi de yazacağım.

Malzemeler:

400 gr. İspir kuru fasulyesi
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı (isteyen 2 çorba kaşığı tereyağı koyabilir)
1 büyük taze kuru soğan
1 su bardağı domates sosu ( yoksa 2 çorba kaşığı domates salçası)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 litre su
1 tatlı kaşığı tuz

Pişmiş ve pişmemiş İspir fasulyesi



Yapılışı:


Fasulyeyi bir gece önceden şeker kattığımız suda ıslatıyoruz.


Ertesi gün suyunu değiştirerek fasulyeyi haşlıyoruz (Taneler dağılmayacak kadar pişecek, çok çabuk pişen bir fasulyedir, düdüklü tencere kullanmasak daha iyi olur).


Kuru soğanı yemeklik (biraz irice) doğrayıp zeytinyağında biraz pembeleştirdikten sonra salçayı ekleyip biraz karıştırıyoruz. Varsa domates sosunu da ekleyip bir taşım kaynayınca sıcak su ve fasulyeleri ekliyoruz.
Fasulyelerin parçalanmamasına dikkat ederek pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: