12 Mayıs 2010 Çarşamba

ZAHTERLİ KEPEKLİ POĞAÇA


Malatya Pazarı'nda zahter satıldığını görünce aldım. Zahter, leblebi, karpuz çekirdeği, yer fıstığı, susam, kekik, kimyon, pul biber ve sumaktan oluşan toz şeklinde bir karışım. (Gaziantep'te yaygınca kullanılıyor ve dağ kekiği anlamına geliyormuş). Kahvaltıda ekmek önce zeytinyağına, sonra zahter karışımına batırarak yeniyormuş. Ben bu karışımı oldukça sağlıklı bulduğum için poğaçada kullanmayı düşündüm ve aşağıdaki tarif ortaya çıktı. Gerçekten lezzetli ve besleyici poğaçalar oldu.


Zahter


Malzemeler:
2 adet yumurta (Ben yumurtalar küçük olduğu için 2 yumurta içine, 1 yumurtanın sarısını dışına kullandım)
1/2 su bardağı erimiş tereyağı
1/2 su bardağı zeytinyağı (sızma)
3 su bardağı un
1 su bardağı kepek
1/2 su bardağı zahter tozu
1/2 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1/4 kalıp beyaz peynir



Yapılışı:
Un, kepek, tuz, toz şeker, kabartma tozu, zahter, pul biberi karıştırıyoruz.
Yoğurma kabına koyduğumuz unlu karışımın ortasını havuz gibi açarak bu boşluğa sirke, yoğurt, 1 adet yumurta ve diğer yumurtanın akı (Bir yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürmek üzere ayırıyoruz), erimiş tereyağı ve zeytinyağını koyarak iyice yoğuruyoruz.
Hamur özleşince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlak açarak içlerine bir tatlı kaşığı kadar peynir koyup kapatıyoruz.



Yağladığımız fırın tepsisine dizerek üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.
175 derecede ısıtmış olduğumuz fırına sürerek 20 dakika kadar pişiriyoruz.
Çıkarıp ılındıktan sonra çayın yanında servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: