28 Mayıs 2010 Cuma

PAZI TOPLARI

Pazı çok sevdiğim bir sebze. Sarmasını, kavurmasını, çorbasını yaparım. Bugün de canım böyle bir yemek yapmak istedi. Küçük sarmalarla uğraşmamak için bu topları yaptım, dolma lezzetinde ve çok da güzel oldu.

Malzemeler (3 kişilik):
6 adet büyük pazı yaprağı
1/2 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı ince bulgur
1 orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Mercimeği haşlayıp, bulguru içine katıyoruz. Kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz (Mercimek köftesi gibi).
Kuru soğanı yemeklik doğrayarak biber salçasını, zeytinyağını, tuzu, karabiberi mercimekli bulgura karıştırıp iyice yoğuruyoruz.
Bu hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlıyoruz.
Pazıları kaynar tuzlu suya daldırıp hemen çıkarıp soğuk suya koyuyoruz.
Yaprakların suyunu hafifçe sıkıp düzeltiyoruz.

Bir kaseye artı şeklinde iki pazı yaprağını yerleştirip ortasına bulgurlu köfteyi koyup yaprakları karşılıklı kapatıyoruz.
Kaseyi ters çevirip pazı topunu çıkararak tencereye diziyoruz.
1/2 su bardağı suya 1 çorba kaşığı domates salçası katıp karıştırarak pazıların üzerine döküp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: