23 Mayıs 2010 Pazar

PATLICAN KARNIYARIK

Karnıyarık çok eski ve unutulmamış yemeğimiz. Unutulmamakta haklı, öyle lezzetli ki, kendini özletir ve unutturmaz.

Malzemeler:

6 adet patlıcan
300 gr. kıyma
1 adet büyük kuru soğan
4 diş sarımsak
7 adet sivri biber
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı domates salçası
5 adet orta boy domates
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı su

Yapılışı:
Patlıcanları alaca soyup ortadan ikiye bölüyoruz (Küçük patlıcanları bölmeden yapabiliriz, daha güzel olur).
Tuzlu suda 5-10 dakika bekletiyoruz. Sudan çıkarıp iyice kuruladıktan sonra kızdırdığımız sıvı yağda arkalı önlü kızartıyoruz.
5 tane sivri biberi de kızartıyoruz ( Bazen çiğ koyuyorum, fırında pişiyor).
Kağıt peçetede bir süre fazla yağından arındırmak için bekletiyoruz.
İçini hazırlamak için, 2 çorba kaşığı zeytinyağında yemeklik çok küçük doğradığımız kuru soğanı, doğradığımız iki adet sivri biberi ve kıymayı kavuruyoruz.
1 çorba kaşığı salçayı ve iki domates rendesini de ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Ateşten aldıktan sonra çok ince kıydığımız maydanozu, tuzunu, karabiberini ve dilimlediğimiz sarımsağı ekliyoruz.
Patlıcanları bir tepsiye yerleştirip üst kısımlarını kayık gibi açarak genişletiyoruz.
İç malzemesini patlıcanların orta kısımlarına dolduruyoruz.
1 su bardağı suyu 1 çorba kaşığı domates salçasıyla karıştırıp yemeğin üzerine döküyoruz. Yemeğin üzerini domates dilimleri ve biberlerle süslüyoruz.
Fırında 200 derecede 35 dakika kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: