11 Mayıs 2010 Salı

ÇİĞDEN ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI


Yeğenim anneler gününde annesine sürpriz bir masa hazırladı, bana sarmayı nasıl yapacağını telefonla sordu, sadece dinleyerek yaptı. Bizi de konuk ettiği masada en lezzetli yiyeceklerden biriydi, kutluyorum onu. Ayrıca yeğenim annelerimizi mutlu etmek için büyük paralar harcamaya gerek olmadığını da kanıtlamış oldu.


Malzemeler:
1/2 kg. taze asma yaprağı
2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı+1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet domates rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
2 su bardağı su
7-8 adet yeşil erik
1 adet limon


Yapılışı:
Pirinci sıcak suda biraz bekletip yıkıyoruz.
Asma yapraklarını yıkadıktan sonra 5-6'şar adet partiler halinde kaynayan suda 15 sn kadar tutup çıkarıyoruz.
Pirinci, kıyılmış maydanozu ve dereotunu, yemeklik doğranmış kuru soğanları, nane, tuz, karabiber, dolma baharı, domates rendesi, 1 su bardağı su, salça ve 1 su bardağı zeytinyağını  derin bir kapta iyice karıştırıp biraz ovuyoruz.
Yaprağı açıp içine yarım çorba kaşığı iç malzeme koyarak sarıyoruz. 
Sarılmış olan yaprakları dibine küçük doğranmış eriklerle yaprak, maydanoz ve dereotu saplarını koyduğumuz tencereye dik olarak ve iyice sıkıştırarak yerleştiriyoruz.


Sarmaların üzerine 1 çay bardağı zeytinyağını ve 1 su bardağı sıcak suyu dökerek ateşe koyuyoruz.
Kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Ateşten aldıktan sonra üzerine limon suyu dökerek soğutup servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.

1 yorum:

zeytin dedi ki...

Teşekkürler...