10 Mayıs 2010 Pazartesi

KIRMIZI MERCİMEK KÖFTESİ

Çoğumuzun sevdiği, hem kolay, hem lezzetli, hem de az maliyetli bir yiyecek. Marulla birlikte çok iştah açıcı ve doyurucudur.

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
5 su bardağı su
2 su bardağı ince bulgur
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet büyük kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
1 demet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Süslemek için:
1 adet kıvırcık marulun yaprakları


Yapılışı:
Kırmızı mercimeği 5 su bardağı suyla kaynatıp iyice helmelenince ateşten alıyoruz. İnce bulguru mercimeğin üzerine döküp tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Zeytinyağında yemeklik doğradığımız kuru soğanı iyice kavurup salçaları da ekleyerek biraz daha kavuruyoruz.

Maydanozu kıyıp, yeşil soğanı ince doğruyoruz.
Geniş bir yoğurma kabına aktardığımız bulgurlu mercimeği birbiriyle iyice karışıp özleşene kadar yoğuruyoruz. Salçalı soğanı ve pul biberle tuzu da ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
Düzgün bir hamur haline geldiğinde taze soğan ve maydanozu katıp bunları da kaynaşacak şekilde yoğuruyoruz (Fazla değil, soğan ve maydanozlar ölmemeli).
Elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp uzun silindir şekline getiriyoruz.
Marul yapraklarının üzerine yerleştirip, limon dilimleriyle süsleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: