13 Nisan 2010 Salı

TUTMAÇ ÇORBASI


Anadolu'nun harika yemeklerinden tutmaç çorbası. Pestigen denilen bir tür katı yoğurtla ve tutmaç denilen ev yapımı hamur parçalarıyla yapılırmış asırlardır. Biz artık yoğurtla ve erişte ile yapıyoruz. Keşke geçmişimize biraz daha saygı duysak da kefir gibi yeniden canlandırdığımız atalarımızın mükemmel yiyeceklerini yaşatabilsek, örneğin pestigen de yapılıp satılsa... Ama sağımız solumuz bol şekerli sözüm ona meyveli yoğurtlarla dolmuşken böyle yararlı yiyecekleri kim üretecek ve bize ulaştıracak? Yakında kefirden de vazgeçeriz.

Malzemeler:
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
1 su bardağı yeşil mercimek
3/4 su bardağı erişte (tutmaç yerine)
1 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı (ben bu kez kullanmadım)
1 tatlı kaşığı nane ve 1 çay kaşığı kırmızı biber, tuz

Yapılışı:

Yeşil mercimeği haşlayarak süzgece alıyoruz.
Yoğurt, yumurta ve suyu çok iyi çırpıp, ateşe koyuyoruz.
Sürekli karıştırıyoruz ve haşladığımız ve süzdüğümüz mercimeği de ekliyoruz.
Kaynamaya başlayınca erişteleri ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 5 dakika kadar kaynatıp tuzunu da katarak altını kapatıyoruz.
Eritilmiş tereyağında nane ve kırmızı biberle servis yapabiliriz (Ben yağlı olmasın diye sadece nane ve kırmızı biber serptim).
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: