İLKELERİM : Bunu yapmak zaman alsa da sadece denediğim tarifleri, onlara ait fotoğrafları ve doğru ölçüleri vereceğim
26 Nisan 2010 Pazartesi
KURU PATLICAN DOLMASI
Tazesi varken kuruyu ne yapacağız diye düşünenler olabilir ama bu çok farklı bir lezzettir. Ailede kuru patlıcan dolması ustası ablamdır; o gelmeden bir gece önce kuru patlıcanları hazırlamıştım, onu neredeyse gelir gelmez mutfağa aldım, birlikte bu harika dolmayı yaptık. Yemeyenler görüntüsünü beğenmezler, ama yiyenler nasıl bir lezzet olduğunu çok iyi bilirler ve görüntüsü de güzel gelir.
Malzemeler:
40 adet kuru patlıcan (dolmalık, içi oyulmuş)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet domates
2 adet sivri biber
3 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı kuru nane
1 su bardağı tane sumak (aktarlarda satılıyor)
4-4,5 su bardağı su
2,5 su bardağı pirinç
2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Kuru patlıcanları bol su ile kaynatıyoruz (Çok yumuşamayacak).
Suyunu süzerek soğuk suya alıyoruz ve bir gece bu suda bekletiyoruz.
Ertesi gün süzüp iki elimizin arasında hafifçe sıkıyoruz (Parçalanmamalı).
Tane sumağı, 4-4,5 su bardağı suda bekletiyoruz.
İçini hazırlamak için; yemeklik doğradığımız kuru soğan, ince doğradığımız sivri biber ve pirinci zeytinyağında kavuruyoruz. Salçaları ve rendelediğimiz domatesi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Tuzunu, nanesini ekliyoruz. Sumaklı suyun yarısını da bir süzgeçle süzerek ekliyoruz. Ateşten alarak kapağını kapatıp yarım saat kadar demlenmesini sağlıyoruz.
Yırtmadan içini açtığımız patlıcanları iç malzemesiyle doldurarak iki patlıcanı ağız ağza birbirine geçirerek kapatmak suretiyle tencereye yerleştiriyoruz.
Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Kalan sumak suyunu süzerek ekliyoruz. Bir tabağı dolmaların üzerine kapatarak (dağılmaması için) kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Pişen dolmaları soğutarak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.
Etiketler:
kuru dolma,
patlıcan dolması,
yöresel,
zeytinyağlı kuru patlıcan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder