İLKELERİM : Bunu yapmak zaman alsa da sadece denediğim tarifleri, onlara ait fotoğrafları ve doğru ölçüleri vereceğim
8 Mayıs 2010 Cumartesi
ZEYTİNYAĞLI TAZE ENGİNAR DOLMASI
Bu sevgili İzmir'imizin en güzel yemeklerindendir. Tarifini yeğenimin Zeluş Teyze'sinden aldık, dikkat edilmesi gereken noktaları da ondan öğrendik. Kendisine çok teşekkür ederim. Yaprak sarmasının aksine enginarın hazırlanması uğraştırıcı, içinin hazırlanması ve doldurulması ise kolay.
Malzemeler:
5 adet taze enginar (orta boy)
2 adet limon (üzerine sürmek için ve içinde bekletmek için)
İç malzemesi:
5 çorba kaşığı pirinç (Her orta boy enginar için 1 enginara 1çorba kaşığı pirinç)
1/2 demet taze soğan
1/2 demet maydonoz
1/2 demet dereotu
Bir kaç yaprak taze nane
1 küçük doğranmış domates
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 limonun suyu
1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı:
En önemli nokta enginarı temizleyip doldurulacak hale getirmektir. Bunun için çok keskin bir bıçağa ve bol limona ihtiyacımız olacak.
Enginarların kararmasını önlemek için bu hazırlık aşamasını çok hızlı yapmamız gerekiyor.
Öncelikle limonlu su yaparak her kesme işleminden sonra enginarları bu suya koymalıyız.
Enginarın alttaki sap kısmını kesip, sertleşmiş dış yapraklarını iki sıra kadar temizliyoruz.
Enginarın alt kısmını bıçakla düzeltip beyaz kısmının çıkmasını sağlıyoruz.
Enginarın üst kısmını tezgaha vurarak yapraklarının esneyerek açılmasını sağlıyoruz.
Elimizle de yaprakları esneterek orta kısmı genişletip bir tatlı kaşığı yardımıyla içindeki ipliksi kısmı ve iç yaprakları kazıyarak temizliyoruz ve buraya da hemen limon sürüyoruz.
Sonra üst yapraklarını düz şekilde kesiyoruz. Her kesme işleminden sonra hemen kesilen yere limon sürmeli ve işi biten enginarı limonlu suya koymalıyız ki enginarlar kararmasın.
İç malzemesini hazırlamak için taze soğan, maydanoz, dere otu, taze nane ve domatesi küçük doğruyoruz.
Doğradığımız bu ot ve domatesle, toz şeker, tuz, karabiber, limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak iç harcını hazırlıyoruz.
Enginarları bu malzeme ile dolduruyoruz.
Enginarları düdüklü tencereye dik koyarak enginarların dörtte bir yüksekliğinde su koyuyoruz.
Kapağını kapatıp düdüklü tencereyi ateşe koyuyoruz.
Düdüğü öttükten 15 dakika sonra ocaktan alarak soğutuyoruz.
Servis edilene kadar dolmayı suyundan çıkararak bekletmeliyiz aksi halde pirinçleri şişer.
Afiyet olsun.
Etiketler:
enginar,
tarif,
taze enginar dolması,
zeytinyağlı enginar dolması
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder