27 Haziran 2010 Pazar

DEVİN SAÇ ÖRGÜSÜ BÖREĞİ


Küçük oğlum klasik rulo börek yaparken "börekten örgü olmaz mı anne" diye sorunca onun istediğini yaptım ve böyle bir börek çıktı ortaya. Ruloları ikişer yufkadan yaptığım için de büyük bir saç örgüsü oldu. Küçük oğlum çok güldü böreğin görünüşüne ve "Bu olsa olsa devin saç örgüsü olur, anne" dedi. Bundan sonra gülme krizi bana geçti tabi...



Malzemeler:

6 adet hazır yufka
4 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
1 küçük kalıp beyaz peynir veya ekşimik
100 gr. tereyağı
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı çörek otu
1 çay kaşığı susam

Yapılışı:

Haşlayıp rendelediğimiz patatesi, ufaladığımız beyaz peyniri, 2 adet yumurtayı, tuzu istenirse pul biber ve karabiberi karıştırıp iç malzememizi hazırlıyoruz.
Böreğin sosu için yoğurdu ve erimiş tereyağını karıştırıyoruz.
Bir yufkayı serip üzerine sosu bolca sürüp ikinci yufkayı bunun üzerine kapatıyoruz.
Üzerine iç malzemesinin üçte birini serperek rulo şeklinde kıvırıyoruz.
Bu şekilde diğer yufkaları da kullanarak toplam 3 adet uzun rulo elde ediyoruz.


Yağladığımız tepsinin köşegenine gelecek şekilde üç ruloyu yan yana koyarak parçalanmamasına dikkat ederek saç örgüsü şekli veriyoruz.
Üzerine kalan sosun içine bir yumurta kırıp karıştırıyoruz. Bu karışımı böreğin üzerine bolca sürerek çörek otu ve susam serpiyoruz.
175 derecede ısıttığımız fırında önce 45 dakika ardından 200 dereceye getirerek 15 dakika daha pişiriyoruz.
Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığının geçmesini bekleyerek dilimleyip servis yapıyoruz.



Bu şekilde masaya getirilirse güzel bir görüntü oluşuyor. Bizimkiler çok beğendiler, kesmeyelim bozulmasın bile dediler.
Afiyet olsun.

PATLICAN OTURTMA (KIZARTMADAN)

Patlıcan oturtmayı kızartmadan yaparak aynı lezzeti elde etmek mümkün. Bu yemeği yapmaya başladığımdan beri patlıcan sevmeyen eşim patlıcan yemeğe başladı.

Malzemeler:

4 büyük patlıcan
250 gr. kıyma
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 adet  kuru soğan
7 adet çarliston biber
3 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Patlıcanları alaca soyduktan sonra halka halka doğruyoruz. Tuzlu suda 5 dakika kadar bekletip hafifçe sıkarak çıkarıyoruz.
Büyük bir kapta patlıcanları zeytinyağı ve tuz ile iyice harmanlıyoruz.
Yağladığımız fırın tepsisine patlıcanları diziyoruz.
Diğer yandan kıymayı kavurarak yemeklik doğradığımız soğanları da ekliyoruz. 3 adet çarliston biberi küçük doğrayarak kavurmaya devam ediyoruz.
Domatesleri rendeleyerek kıymaya katıp biraz daha pişiriyoruz.
Patlıcanların üstüne hazırladığımız kıymayı yayarak üzerine ikiye bölünmüş biberleri de koyarak 230 derecede ısıtılmış fırına koyuyoruz.
35 dakika kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

KARIŞIK MEYVE KOMPOSTOSU

Yazın ağır tatlılar yerine taze meyve kompostolarını tercih ediyoruz. Özellikle karışık meyve kompostosunu herkes çok sever.

Malzemeler:

2 adet şeftali
4 adet erik
4 adet kayısı
2 adet elma
4 çorba kaşığı toz şeker
3 su bardağı su

Yapılışı:

Meyveleri yıkayıp şeftali, kayısı ve elmaları doğruyoruz.
Toz şeker ve suyla ateşe koyup meyveler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

PANCAR YAPRAĞI SALATASI

Fotoğraf makinem kamera çekimindeyken yere düşmüş; objektifi kırılmıştı. Onarımdayken bu salatayı yapmış ve eski makinemle çekmek zorunda kalmıştım. Bu çekimleri yaptığım makine dijital makinelerin ilk modellerinden ve görüntüler çok net olmasa da zor günümde bana yardımcı olduğundan ona müteşekkirim.

Malzemeler:

1/2 demet pancar yaprağı
1 adet kuru soğan
1 su bardağı yoğurt
4 diş taze sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Pancar yapraklarının kalın sap kısımları ve yapraklarını ayrı ayrı doğruyoruz.
Zeytinyağında pancar saplarını ve küçük doğranmış soğanı kavuruyoruz. Hafif kavrulunca pancar yapraklarını da ekleyerek bir iki kez çeviriyoruz.
Tabağa alarak hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu üzerine gezdiriyoruz. İstersek sarımsaklı yoğurtla karıştırarak da servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.

PATATESLİ PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ


Leman Abla'mıza habersiz gidiverince hünerli elleriyle bize bu böreği hazırlamaya başladı. Ben de hem fotoğraflarını çektim hem de tarifini aldım. Tavada zaman zaman börek yaparım ama Leman Abla'nın böreği çok daha biçimli ve lezzetli geldi bana. Ellerine sağlık.



Malzemeler:
2 adet hazır yufka
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı yoğurt

2 adet orta boy haşlanmış ve rendelenmiş patates
1/2 su bardağı ufalanmış peynir
1/4 demet dere otu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
Erimiş tereyağı, yumurta ve yoğurdu karıştırarak bir sos hazırlıyoruz.
Yufkanın ilkini dörde katlıyoruz.
20 cm.'lik  teflon tava için 30 cm. çapında daire olacak şekilde kesiyoruz.
Diğer yufkadan da 20 cm. çapında bir daire keserek, kalan parçaları yırtarak büyük parçalara ayırıyoruz.
30 cm. çaplı yufkayı  yağladığımız tavaya kenarlardan sarkacak şekilde yayıyoruz.
Üzerine bir kat sos, bir kat yufka parçaları olarak bir kaç kat döşüyoruz.
Rendelediğimiz patatesle ufalanmış beyaz peyniri, kıydığımız dere otunu ve kırmızı toz biberi karıştırarak yarısını yufkaların üzerine yayıyoruz.


Kalan yufka parçaları ve sosu da yerleştiriyoruz.
Üst kısma 20 cm. kadar kestiğimiz daireyi kapatıp üzerine kalan patates peynir karışımını yayarak kenarlardan sarkan yufkayı karışımın üzerine kapatıyoruz.
Ortaya doğru iyice büzülen yufka güzel bir görünüm oluşturacak.
Kalan sosu büzülmüş yufkanın üzerine döküp dıştan içe doğru sürerek yayıyoruz.
Tavayı ağır ateşe koyarak üzerini kapatıp 20 dakika kadar bir yüzünü, kapak yardımıyla tersini çevirerek 20 dakika kadar da diğer yüzünü pişiriyoruz.
Piştikten sonra çiçek gibi görünen harika bir börek bizi bekliyor.
Ellerine sağlık Leman Abla.

Afiyet olsun.

12 Haziran 2010 Cumartesi

TAVUK GÖĞSÜ ( MUHALLEBİSİ)


En sevdiğim tatlılardandır. Çocuklarım da çok seviyor. Eğer içine tavuk göğsü koyduğumu bilseler yine de yerler mi yoksa onlara garip gelir mi bilmiyorum. Ben yine de tavuk göğsü ekleme aşamasını görmemelerine dikkat ediyorum. Sonuç harika oluyor. Hiç bir malzeme bu kıvamı sağlayamaz, bunu tavuk göğsüne borçluyuz.

Malzemeler:

2 kahve fincanı un
5 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı buğday nişastası
1 litre süt
125 gr. tereyağı
2 parça tavuk göğsü
1 paket vanilya

Yapılışı:

Tavuk göğsü parçalarını 2 su bardağı kadar suyla ateşe koyup tamamen pişene kadar kaynatıyoruz.
Sudan çıkardığımız eti soğuyunca elimizle çok ince didikliyoruz.


Sütü, nişastayı ve unu iyice karıştırarak ateşe koyup muhallebi gibi pişiriyoruz. Pişmesine yakın toz şekeri ekliyoruz.
Göz göz kabarcıklar oluşunca ateşten alarak tereyağı, vanilya ve didiklediğimiz tavuk göğsünü ekliyoruz.


Parçalayıcı ile tamamen pürüzsüz olana dek çırpıyoruz.


Su ile ıslattığımız düz bir servis tabağına bu tavuk göğsünü dökerek soğutuyoruz.
Soğuduktan sonra bir spatula ile dikdörtgen şeklinde kesip çıkararak yine spatula yardımıyla ikiye katlayıp üzerine tarçın serpiyoruz.
Afiyet olsun.